Studijska poseta Italiji u okviru projekta “Unapređenje sistema socijalne zaštite i priprema za ESF”

Delegacija u čijem sastavu su bili predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu, u periodu od 24. do 28. septembra bila je u studijskoj poseti regiji Friuli Venecija Đulija u Italiji. Cilj posete bio je upoznavanje sa integrisanim sistemom socijalne i zdravstvene zaštite u Italiji, kao i istraživanje o mogućnosti primene njihovih dobrih praksi u Republici Srbiji. Tokom posete, delegacija se upoznala sa zakonskim okvirom i specifičnostima funkcionisanja sistema u Italiji koji uključuje blisku saradnju zdravstvenih i socijalnih sektora, uz učešće civilnog sektora i lokalnih samouprava.  Posebna pažnja bila je posvećena inovativnim modelima pružanja usluga, kao što je koncept „novac prati korisnika“ koji omogućava fleksibilniju i efikasniju raspodelu sredstava i usluga prema individualnim potrebama korisnika. Jedan od ključnih zaključaka studijske posete je da je integracija sistema socijalne i zdravstvene zaštite od izuzetnog značaja za korisnike, posebno za ranjive kategorije stanovništva, jer omogućava sveobuhvatan pristup njihovim potrebama. 

- Zakonski okviri u Italiji zasnovani su na praktičnim iskustvima, što omogućava njihovo stalno prilagođavanje potrebama korisnika. Zajednički zaključak svih predstavnika naše delegacije je da postoji velika mogućnost primene dobrih praksi u Srbiji, posebno u oblastima unapređenja izveštavanja o uslugama u zajednici, regulisanju standarda za pružanje socijalnih usluga i boljeg uključivanja lokalnih samouprava u proces pružanja podrške. Zahvaljujemo se kolegama iz Italije na gostoprimstvu, dragocenim uvidima i rešenjima koje ćemo se truditi da implementiramo i u našoj zemlji – saglasni su predstavnici delegacije Srbije.

Посета је реализована у оквиру пројекта “Унапређење система социјалне заштите и припрема за ЕСФ” – вредан 2,3 милиона евра, који финансира ЕУ (ИПА 2020) а кофинансира Влада Републике Србије. Циљ овог значајног пројекта је унапређење ефикасности политика социјалне инклузије, како би се подстакле једнаке могућности и активно учешће особа из најугроженијих и маргинализованих група. Специфични циљ је модернизација система социјалне заштите како би се побољшала ванинституционална заштита и благовремен приступ квалитетним и одрживим услугама социјалне заштите које се пружају у заједници.

Projekat „Unapređenje sistema socijalne zaštite i pripreme za ESF” ima za cilj da podrži unapređenje efikasnosti politike socijalne inkluzije putem modernizacije sistema socijalne zaštite radi poboljšanja izvaninstitucionalne nege i savremenog pristupa kvalitetnim i održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici za najugroženije grupe stanovništva. Nosilac projekta je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, telo za ugovaranje Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.

Last updated: 21. Oktobar 2024. 13:15